TEXTOS MUSICATS DE  F.VICENT GARCIA

El Rector de Vallfogona ha despertat l'atenció de canta-autors
 per musicar alguns dels seus poemes

 

Quim Xena

És una mena de trobador-joglar que posa música a textos de poetes catalans  d'abans i d'ara, tant d'autors de gran renom com d'altres gairebé desconeguts.  Ha recorregut moltes escoles dels pobles de Catalunya difonent amb la seva poderosa veu i amb els acords de la seva guitarra  versos musicats d'escriptors de la nostra terra. És també un excel.lent intèrpret d'havaneres. 
Ha compost diverses melodies sobre poemes del Rector de Vallfogona que ja figuren en tres dels seus CD's.  Ell mateix amb la guitarra les interpreta i en ocasions acompanyat d'un un conjunt instrumental. 
Em cal agrair a Quim Xena les facilitats que m'ha proporcionat per a conèixer de primera mà  la seva obra i l'autorització per reproduir-la.
 

 

Celdoni Fonoll

Cantant, recitador, poeta i músic. Però, sobretot, ha estat i és difusor de la poesia autòctona als Països Catalans.
El cantor-rapsode Celdoni Fonoll musicà dos poemes d'en Francesc Vicent Garcia que ell mateix interpretà  en un recital (1974) al poble de Vallfogona de Riucorb (Conca de Barbarà) en ocasió de les festes que rememoraven el 350è centenari del traspàs del famós Rector de Vallfogona.    Escollí  per aplicar-hi melodia  les dues obres titolades A les funeràries de l'interés i Bons consells a una minyona. La primera melodia no l'he pogut aconseguir, la segona Bons consells a una minyona, la podem escoltar aquí mateix.  Més endavant aquesta composició es va enregistrar en el seu primer disc.

 

Tot seguit es poden escoltar, interpretades pels propis autors,
uns poemes musicats, mentrestant es pot seguir el text per pantalla.
També es pot visionar una actuació d'en Quim Xena .

 Escolliu un títol clicant sobre la icona mòbil

      Títol del poema

autor músical
  Bons consells a una minyona  Celdoni Fonoll (1974)
 A la inconstància de les dones  Quim Xena      (1995)
A una esquiva hermosura
 demanant-li lo seu amant un petit favor 
Quim Xena   (1995)
Epitafi a la sepultura de un gran bevedor de aiguardent,
 que morí de gota
Quim Xena    (2005)
A una latrina que féu l'autor en l'hort de sa rectoria  Quim Xena    (2006)
Últim cant de l'autor en sa agonia  Quim Xena    (2006)
Video interpretant una de les seves creacions Quim Xena  (2008)

Dos compositors de sardanes han volgut també rememorar la figura del popular Rector  

Joan Andreu i Garriga (Bràfim, 1920)   Músic i compositor de música lleugera.  Va compondre 100 sardanes. Ostenta la medalla de Francesc Macià(1996).  L'any 1991 s'estrenà  una nova sardana que porta per nom Sardana del Rector.  L'any 1995 s'enregistrà la sardana en casset interpretada per la cobla La Principal de Tarragona.   Tomàs Gil i Membrado. (Horta de Sant Joan, 1915.)    Instrumentista, compositor, director...  Un dels autors més prolífics de la música per a cobla.  Creu de Sant Jordi (2010)  Va compondre 1325 sardanes , entre elles la titolada  Valfogona, al seu Rector.  Desconeixem que se n'hagi fet cap enregistrament comercial però n'oferim una gravació feta en directe en una audició davant de la de Tarragona l'any 2006.

                Podem escoltar les sardanes activant la fletxa del reproductor

Sardana autor

Sardana del Rector

Joan Andreu Garriga

Vallfogona, al seu Rector

Tomàs Gil Membrano

Musicació polifonica dels Goigs de La Mare de Déu de la Bovera

 
Entre els diversos poemes que F.Vicent Garcia va compondre se li han atribuït diversos goigs, com són el Goigs de Nostra Senyora de la Bovera.
El cas és que amb aquest text se'n coneix una antiga musicació anònima a quatre  veus mixtes, fet curiós ja que  els goigs habitualment es presenten a l'uníson, Aquesta partitura, segons manifesta el musicòleg J.M Salisi, aparegué a l'arxiu parroquial de Verdú (l'Urgell) on s'hi van trobar les particel·les datades l'any 1721. Pot molt ben ser que siguin les particel·les originals o potser una còpia. L'Ermita, està situada ben prop de Verdú, encara que pertany a la veïna parròquia de Guimerà (l'Urgell).
Aquestes particel·les actualment es conserven a la Biblioteca de Catalunya.
 

            retall d'una de les particel·les